TrimiteSOS.ro

Proiectul TrimiteSOS s-a născut în februarie 2012, când sute de comunități din România au fost izolate de căderile de masive de zăpadă. La o săptămână după primele căderi de zăpadă încă se descopereau noi comunități și familii afectate iar presa discuta despre proiecte de milioane de dolari nefinalizate încă dar care ar fi putut asigura monitorizarea mai bună a localităților aflate în dificultate.

 

Până când acestea vor fi gata, există soluții open-source care pot veni în sprijinul comunităților afectate dându-le acestora posibiltatea de a își transmite semnalele de ajutor către autorități, presă, publicul larg. Ushahidi se numește un instrument dezvoltat tocmai pentru acest scop de un grup de programatori în Kenya în 2008. De atunci, soluția a fost adoptată de grupuri de inițiativă în zeci de țări din lume pentru a asista comunități afectate de violențe publice, maladii, cutremure sau fenomene de corupție etc. Pentru a înțelege mai bine funcționalitatea aplicației Ushahidi puteți vizualiza filmulețul adiacent sau accesa pagina de prezentare a inițiativei (www.ushahidi.com).

 

What is the Ushahidi Platform? from Ushahidi on Vimeo.

 

Am adaptat aplicația Ushahidi situațiilor de urgență posibile în România și am facut-o disponibilă la adresa www.trimiteSOS.ro. Nu am fost gata pentru a asista deja comunitățile afectate de căderile de zăpadă la începutul lunii februarie însă platforma este în prezent disponibilă și gata să susțină monitorizarea în cazul a următoare situații produse de fenomene meteo, inclusiv consecințe ale căderilor de zăpadă (ex. inundații, ș.a.). Ne sunt alături o echipă de voluntari ce sprijină atât partea de configurare tehnică cât și comunicarea instrumentului către categoriile de beneficiari.

Suntem de asemenea deschiși în a colabora cu organizații înteresate de adaptarea platformei pentru asistarea procesului de monitorizare a alegerilor locale sau centrale de anul acesta (vezi o aplicație similară în  Bulgaria sau India ).

Parteneri ai proiectului