Resurse inovatoare pentru revitalizarea comunităţilor locale

Urmăresc OpenIDEO de ceva timp şi sunt în mod constant uimită de numarul mare de idei pe care oameni din întreaga lume le generează pentru fiecare subiect pus in dezbatere. OpenIDEO este o „platformă de inovare deschisă”, care incearcă să sprijine oamenii pentru a elabora împreună „idei pentru binele social”. Conceptul site-ului plasează comunităţile (fie ele online sau offline) în centrul unui întreg mecanism de soluţionare a problemelor, în care ideile sunt supuse unor trei faze – inspiraţie, conceptualizare şi evaluare. Această scindare în procesul de inovare permite ca ideile să fie rafinate şi filtrate pentru a deveni fezabile şi cu un potenţial de impact mai mare. La sfârşitul acestui proces, cele mai convingătoare idei sunt alese, astfel încât acestea să poată fi puse în practică de către înşişi creatorii lor, sau replicate la nivel global în diverse comunităţi.

Un caz interesant de pe OpenIDEO a fost provocarea pe tema restabilirii vitalităţii în oraşe decăzute. Aceasta a fost sponsorizată de o companie mare de mobilier din zona Detroit, care a recunoscut importanţa implicării comunităţilor locale în procesul de îmbunătăţire a  calităţii vieţii în oraş pentru afacerea sa. Cele mai multe dintre cele 20 de idei câştigătoare ar putea fi luate ca exemple de acţiuni concrete, care pot fi replicate în oraşe din întreaga lume. Un proiect care rezoneaza cu CRIDL este ideea OpenCity, care are ca scop să facă uz de aplicaţii inteligente şi tehnologie pentru a facilita colaborarea dintre locuitorii orasului cu privire la aspectele care ar putea îmbunătăţi cartierele lor (vezi videoul de prezentare mai jos).

Mai mult, o alta idee care ar putea fi utilă în cazul în care este adaptată la contextul din România al normelor administrative neclare tabileşte ca scop să  ”Decodeze codurile” – prin elaborarea unui manual online uşor de utilizat pentru a naviga prin jungla avizelor necesare pentru a începe o iniţiativă mică la nivel local, ca o grădină urbană sau un concert.  

 Cu proiectul nostru, Patrimoniu 2.0, CRIDL are în plan să dezvolte, de asemenea, un mecanism similar pentru conservarea patrimoniului cultural local. Proiectul încearcă  să unească într-o platformă virtuală cunoştinţele specialiştilor şi a comunităţilor locale, pentru a contribui la conservarea valorilor locale, şi la consolidarea unui proces de colaborare adoptat de către localnici şi împărtăşit cu publicul larg.

OpenIDEO poate deveni şi o modalitate de a sparge aşa-numita prăpastie între sectorul public, sectorul privat şi societatea civilă. O caracteristică a sa este faptul că orice organizaţie poate începe o “provocare” şi poate cere contribuţii din partea unui public larg la o problemă cu care se confruntă. Un exemplu este ultima “provocare”, unde Comisia Europeană s-a angajat într-un astfel de proces de ideaţie într-un parteneriat recent cu OpenIDEO. Comisia a lansat căutarea de idei pentru sprijinirea antreprenorilor de a îşi creşte start-up-urile web la nivel global. Comisia promite să pună în aplicare în viitor unele dintre cele mai bune soluţii propuse. În cazul în care un astfel de proces ar deveni folosit la scală mai largă, cred ca are potenţialul de a stabili un flux de idei mai consistent între cele trei sectoare şi a le angaja într-o bucla de feedback constructiv mult mai bine decât o pot face consultările publice obişnuite de exemplu.

În ţară, Restart România este una dintre de resursele pe care o au antreprenorii sociali români tot în spiritul OpenIDEO, şi în mod sigur este o platformă valoroasă de urmărit. Dacă ştiţi de orice alte idei similare, care deja se întâmplă în jurul lumii sau la nivel local, ne-ar plăcea să afle cât mai multă lume de ele! Resursele există, şi putem construi pe baza lor în timp. Ele pot fi cu siguranţă aduse mai aproape de casă  şi pot deveni realitate cu ajutorul oamenilor inspiraţi care se angajează pentru realizarea lor.

Leave a Reply